ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΟΙ ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΑΝΑΣΕΣ!

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΗΤΑΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΪΚΑΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ!
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΑΚΕΤΟ "ΛΥΣΕΩΝ"!
   Στις αρχές της εβδομάδας αυτής, δεν ήταν λίγοι όσοι και όσες περίμεναν την επιτάχυνση των αποσυνθετικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα των δημοπρασιών κρατικών χρεογράφων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Παρόλα αυτά το κλίμα στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας, φάνηκε να παρουσιάζει μια μικρή βελτίωση μετά τις δημοπρασίες αυτές.
   • Στην Ελλάδα(11/01), το επιτόκιο δανεισμού των εξάμηνων εντόκων γραμματίων έφτασε μεν το δυσθεώρητο και «τριτοκοσμικό» 4,9%, χωρίς όμως να εκτιναχθεί πάνω από το 5%, όπως περίμεναν πολλοί.
   • Στην Πορτογαλία (12/01), οι μίνι δοκιμαστικές, ουσιαστικά, εκδόσεις (συνολικού ύψους €1,25 δις) 9ετων και 3των ομολόγων, παρουσίασαν μια σχετική συγκράτηση των επιτοκίων δανεισμού στο 6,716% (από 6,806%) και στο 5,396% (από 4,041%).
   • Στην Ισπανία (13/01), το επιτόκιο δανεισμού για την επίσης μίνι-δοκιμαστική δημοπρασία 5ετών κρατικών ομολόγων ύψους € 3δις, το επιτόκιο ανέβηκε στο 4,542% από 3,576%.
   • Τέλος, στην Ιταλία (13/01), τα επιτόκιο των 5ετών ομολόγων ανήλθε στο 3,67% (από 3,24%) και των 15ετών στο 5,06% (από 4,81%). Και στην περίπτωση αυτή η δημοπρασία ήταν «πειραματικού μεγέθους», καθώς έφτασε τα €6δις.

Γιατί όμως συνέβησαν αυτά;

   Φαίνεται πως κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή, μια σειρά από ενέργειες προσέφεραν προσωρινή ανακούφιση, χωρίς όμως να μπορούν, ούτε κατά διάννοια,  να δωσουν απάντηση στα δομικά προβλήματα της κρίσης της Ευρωζώνης.
   Καταρχήν, υπήρξαν πληροφορίες, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα προβεί ξανά σε μαζικές αγορές ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας από τη δευτερογενή αγορά.
   Μάλιστα, πολλοί κατηγορούν την ΕΚΤ, πως ουσιαστικά προβαίνει σε αγορές κρατικού χρέους, κάτι το οποίο θεωρείται «προπατορικό αμάρτημα» στα πλαίσια των μονεταριστικών κύκλων της ΕΕ. Είναι με άλλα λόγια κοινό μυστικό, πως πολλά από αυτά τα κρατικά χρεόγραφα που αναφέραμε παραπάνω, θα καταλήξουν τις επόμενες κιόλας ημέρες στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ...
   Δεύτερον, εδώ και ένα μήνα περίπου η Κίνα, είχε ανακοινώσει τη μαζική αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, χωρίς όμως οι εξαγγελίες αυτές να έχουν κάποιο αποτέλεσμα στη μείωση των spread. Για το σκοπό αυτό, «επιστρατεύτηκε» και η Ιαπωνία, η οποία χτες(12/01), δήλωνε πως προτίθεται να αγοράσει το 20% των "ευρωομολόγων" που θα εκδόσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα πλαίσια της υπαγωγής της Ιρλανδίας στην τρόικα. Βέβαια αυτός ο από μηχανής θεός της «Άπω Ανατολής», δεν αντικατοπτρίζει κάποια εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της Ευρωζώνης, αλλά αντίθετα την αγωνία Κίνας και Ιαπωνίας, γύρω από τις επιπτώσεις που θα είχε στις ίδιες η κατάρρευση της ευρωζώνης, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί κύριο εμπορικό εταίρο τους!

H Κομισιόν ζητάει αύξηση του μεγέθους και των αρμοδιοτήτων του τροϊκανού ταμείου!

   Τρίτον, και σημαντικότερον, χτες(12/01), τόσο ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, πρότειναν την άμεση αύξηση των κεφαλαίων και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
   Το ταμείο αυτό αποτελεί το μηχανισμό χρηματοδότησης του προγράμματος της τρόικα στην Ιρλανδία και το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτήσει ανάλογα προγράμματα σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και όχι μόνο! Σκοπός των προτάσεων της Κομισιόν είναι το Ταμείο να μπορέσει να καλύψει προγράμματα της τρόικα σε όλη την Ευρωπεριφέρεια (σήμερα οι πόροι του δεν επαρκούν για κάτι τέτοιο) καθώς και να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
   Παρόλα αυτά, η θέση της Γερμανίας, γύρω από το θέμα καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, τουλάχιστον σε ότι αφορά το μέγεθος του. 
   Δημοσίευμα των "Financial Times", που επικαλείται πηγές από το Βερολίνο αλλά και τις Βρυξέλλες, ισχυρίζεται πως η γερμανική κυβέρνηση δέχτηκε τόσο τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης όσο και την ανάθεση σε αυτό νέων αρμοδιοτήτων, "ακόμη και εάν αυτό συνεπάγεται ενίσχυση των οικονομικών εγγυήσεων".
    Από την άλλη, την Πέμπτη, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, φέρεται να δήλωσε στο Reuters, πως "αναμφίβολα, το μέγεθος του ταμείου όπως είναι σήμερα είναι ικανοποιητικό υπό τις παρούσε ς συνθήκες". Με τη θέση αυτή συντάσσεται άλλωστε και ο γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε.

 
Schaueble: Υπάρχουν σκέψεις για "συνολικό πακέτο λύσεων"

   Την ίδια στιγμή, ο εγχώριος και διεθνής οικονομικός τύπος βρίθει φημών και διαρροών για διεργασίες που δήθεν αναζητούν μια δήθεν "ευρωπαϊκή λύση" στο πρόβλημα της κρίσης χρέους, μέσω όπως όλα δείχνουν της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του τροϊκανού ταμείου. Αφορμή για αυτό, αποτελεί η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), που θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα.
   Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται στην κατεύθυνση "διευρυμένου πακέτου λύσεων" για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως μεταδίδει το Reuters. 
    Ο Γερμανός αξιωματούχος ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που προέκυψαν μία ημέρα νωρίτερα,(12/01) βάσει των οποίων η Ε.Ε. εξετάζει σχέδιο δράσης τριών σημείων, όπου -σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg- περιλαμβάνονται συμφωνία υπαγωγής της Πορτογαλίας στην τρόικα, αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά  και μείωση του επιτοκίου στα τροϊκανά πακέτα στήριξης.
   Κατά τον κ. Schaeuble, η τελική συμφωνία δεν αναμένεται να ληφθεί στην προσεχή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα. Ο Γερμανός υπουργός συμπλήρωσε, ωστόσο, πως το θέμα ενδεχομένως να αποφασιστεί επισήμως στην προσεχή σύνοδο κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου.
   Ο κ. Schaeuble αποκάλυψε, παράλληλα, ότι η Γερμανία έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Dominique Strauss-Kahn ως προς το συνολικό πακέτο λύσεων για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
   Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτού του ολοκληρωμένου, μόνιμου πακέτου, η Γερμανία είναι πρόθυμη να συζητήσει την διάρκεια αποπληρωμής του ελληνικού δανείου που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο.
   Επανέλαβε ό τι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να τάσσεται κατά της πρότασης έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου.

Μη – λύσεις που δεν αντιμετωπίζουν την ουσία...

   Παρόλα αυτά, οι όποιες λύσεις προτείνονται και οι οποίες μπορούν να παρθούν σε επίπεδο ΕΕ, ουδόλως μπορούν να αποτελέσουν μια πραγματική λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους. Και αυτό γιατί αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα των δομικών προβλημάτων της Ευρωζώνης και όχι τα ίδια τα προβλήματα αυτά!
   Η βασική αιτία της κρίσης χρέους, της περιφέρειας της Ευρωζώνης, οφείλεται ακριβώς στην ίδια τη δομή της ΟΝΕ, η οποία διευρύνει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας. Μέχρι σήμερα, το πρόβλημα αυτό, «κρύφτηκε κάτω από το χαλί» δια του δανεισμού των χωρών της Ευρωπεριφέρειας, με αποτέλεσμα η έλευση της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης να καταστήσει το ύψος του χρέους μη-βιώσιμο ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
   Συνεπώς οι όποιες παρεμβάσεις ζυμώνονται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο ΕΕ, ακόμα και αν αυτές φτάσουν μέχρι και το ευρωομόλογο, δεν πρόκειται να βάλουν τέλος στην κρίση του χρέους! Απλά θα μεταθέσουν χρονικά μια νέα εκδήλωση των ίδιων προβλημάτων, εκδήλωση η οποία όταν επέλθει θα είναι ακόμα πιο σφοδρή και καταστρεπτική από τη σημερινή!
   Με άλλα λόγια η "κατάρρευση" της Ευρωζώνης από την κρίση χρέους δεν αποτράπηκε ούτε φυσικά πρόκειται να αποτραπεί με τις λύσεις που προτείνουν οι κυρίαρχοι κύκλοι. Πολύ απλά, στην καλύτερη περίπτωση, η κρίση θα παρατείνεται, θα γίνεται πιο μακρόσυρτη θα παίρνει τη μορφή του "μαρτυρίου της σταγόνας", ενώ οι διαλυτικές τάσεις απλώς θα λαμβάνουν μια χρονική παράταση...!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΟΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΤΕΛΟΣ!

ΡΑΔΙΟΓΩΝΙΟΜΕΤΡΟ...

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ!