ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ - ΣΑΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΙΣΘΟΙ. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ!

 


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ 
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Την ίδια ώρα που ένα νέο τροϊκανό πακέτο χρηματοδότησης, ύψους €60 δις φαίνεται να έχει "κλειδώσει", τα μέτρα τα οποία ετοιμάζονται στο παρασκήνιο ξεπερνούν τη φαντασία ακόμα και του πλέον αρρωστημένα νεοφιλελεύθερου εγκεφάλου.
Προμετωπίδα των πιέσεων, της τρόικα, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις – αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", η τρόικα απαιτεί:

  1. Πώληση όλων των συμμετοχών του Δημοσίου σε εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις, (πολλές εκ των οποίων ήταν κερδοφόρες πριν και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και μετά την έλευση της κρίσης), εντός του 2011. Όλα αυτά τη στιγμή, που λόγω της ύφεσης το Χρηματιστήριο έχει φτάσει στα επίπεδα του 1997 και οι αποτιμήσεις όλων των μετοχών έχουν πιάσει πάτο....Άρα όσοι αγοράσουν τις συμμετοχές, αυτές θα αγοράσουν τις κότες με τα "χρυσά αυγά" σε εξευτελιστική τιμή. Στα πλαίσια αυτά άλλωστε, η νέα επιχειρησιακή σύμβαση στον ΟΠΑΠ για μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 14%, συνήφθη για να γίνει ελκυστικότερο το "φιλέτο"... 
  2. Συγκέντρωση, ποσού ύψου €15 δις από ιδιωτικοποιήσεις εντός του 2011, αντί μέχρι το τέλος του 2013, που προέβλεπε η τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου.
  3. Συγκέντρωση, του αρχικού ποσού – στόχου των € 50 δις μέχρι το 2013, αντί μέχρι το 2015, που προέβλεπε η τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου.
  4. Υπέρβαση του στόχου των € 50 δις, μέχρι το 2015.
Μέχρι σήμερα, αρκετοί οικονομολόγοι είχαν υποστηρίξει πως ο στόχος των € 50 δις είναι ανέφικτος και πιο πολύ εξυπηρετούσε τον κατευνασμό των αγορών και μια αυξημένη πίεση στις ελληνικές Κυβερνήσεις, να ξεπουλήσουν όσο περισσότερα μπορούνε. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πλέον δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις αλλά για ιδεολογικά παραχωρητήρια...

Πλέον, όμως το στένεμα των χρονοδιαγραμμάτων με ακόμα πιο ανέφικτους, μάλιστα, στόχους, θα οδηγήσουν σε όσο – όσο ξεπούλημα όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές  θα γνωρίζουν πως έχουν απέναντί τους έναν πωλητή (εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση), που θα δεχτεί οποιοδήποτε τίμημα, προκειμένου να πιάσει το μνημονιακό πλάνο!
Έτσι φαίνεται ανάγλυφα το γεγονός, πως η τρόικα, ουδόλως ενδιαφέρεται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, παρά μόνο για τα μεγάλα ξένα και ντόπια ιδιωτικά συμφέροντα!
Παράλληλα, σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, είναι πλέον ξεκάθαρο πως, προετοιμάζεται μέγα κούρσεμα, στο δημόσιο τομέα.
Ήδη μέσα στο 2011, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τη λήψη επιπλέον μέτρων ύψους € 6 δις.
Παράλληλα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, το νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012 – 2015 ύψους €26 δις.
Σε αυτό το πλαίσιο θα περιλαμβάνονται μέτρα όπως,
  1. Νέες αντιασφαλιτικές απορρυθμίσεις για συντάξεις πείνας και στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση
  2. "Τσεκούρι" στα κονδύλια των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας, κάνοντας σίγουρη την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, παρά μόνο για ελάχιστους και καταργώντας, δια της "σύγχωνευσης", νοσοκομεία, ΑΕΙ, σχολεία...
  3. Απολύσεις στο Δημόσιο, με φύλλο συκής τις κρίσεις του ΑΣΕΠ για τους μετατασσόμενους
  4. Μισθολόγιο – πεινολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους με κατάργηση των επιδομάτων.
  5. Ολοκληρωτικό πάγωμα προσλήψεων για 4 τουλάχιστον χρόνια, με "ελάχιστες εξαιρέσεις", στέλνοντας τον κανόνα 1 προς 5 στα αζήτητα και δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία του Δημοσίου, από το οποίο λείπει εξειδικευμένο προσωπικό
Πλέον, όμως το τι ακριβώς μέτρα θα περιλαμβάνονται στα χαρτιά, στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, ίσως και να έχει "συμβολικό" χαρακτήρα. Και αυτό γιατί, όσο κόβονται οι δαπάνες και αυξάνονται φόροι όπως ο ΦΠΑ, τόσο βαθαίνει η ύφεση και τόσο το έλλειμμα "επιμένει" τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο όμως και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Έτσι τα δημοσιονομικά μέτρα γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και περισσότερα και όλο και σκληρότερα, μέχρι να πιαστούν οι τροϊκανοί στόχοι για έλλειμμα ίσο με 1% του ΑΕΠ το 2015...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΚΡΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΟΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΤΕΛΟΣ!

ΡΑΔΙΟΓΩΝΙΟΜΕΤΡΟ...

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ!