ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!
ergodosia_2ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ!
ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ KAI TA ΕΦΑΠΑΞ!
Νέο χτύπημα σήμανε η σημερινή κυβερνητική σύσκεψη για τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες απορρυθμίζονται ακόμη περισσότερο, ολοκληρώνοντας σιγά-σιγά το σκηνικό τουσύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα που εγκαθιδρύουν στη χώρα μας κυβέρνηση καιτρόικα.
Παρά περί της περί του αντιθέτου δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του συνεχίζουν να μετασχηματίζουν την ελληνική αγορά εργασίας κατά τα πρότυπα της Ινδίας καταργώντας εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών.
Αναλυτικά οι αποφάσεις που έλαβε η κυβερνητική επιτροπή στη σημερινή της σύσκεψη προβλέπουν τα εξής:
-Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές ή όροι συλλογικών συμβάσεων, υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.
-Αναστέλλεται για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, δυνατότητα που αποτελούσε υπουργικό δικαίωμα.
-Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.
-Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.
-Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
Τα παραπάνω μέτρα έρχονται να προστεθούν στο συνολικό σχέδιο πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και κινεζοποίησης της ελληνικής οικονομίας, σε μια προσπάθεια να μετατρέψουν την κρίση χρέους σε κρίση της εργασίας, φορτώνοντας στους εργαζόμενους τα βάρη για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που δημιούργησε το κεφάλαιο, ενώ μέσω της διατήρησης αυτών των μέτρων στο διηνεκές οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν ήδη από την περίοδο της κρίσης τις προϋποθέσεις τηςμελλοντικής τους κερδοφορίας.

ΚΑΙ ΝΕΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!
Από το στόχαστρο, βέβαια, των κυρίαρχων κύκλων δεν ξεφεύγουν ούτε οι συνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται και αυτοί να πληρώσουν (μέσω των διαρκών περικοπών στις συνταξιοδοτικές τους απολαβές) τον λογαριασμό μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν και για την οποία δεν ευθύνονται.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις το τροϊκανο-κυβερνητικό τσεκούρι δεν έχει όριο αφού μετά και την τελευταία κυβερνητική επιτροπή αποφασίστηκε νέο «κλάδεμα» από 15% έως 30% σε ότι αφορά τους συνταξιούχους των «ελλειμματικών» ασφαλιστικών ταμείων.
Έτσι, σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15% το εφάπαξόσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20%όσων υπέβαλαν το 2011.
Μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικήςπου υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.
Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι από 170 ευρώ και άνω. (Η μείωση ισχύει για το τμήμα από το ποσό αυτό και πάνω.)
Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Μείωση κατά 15%επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (αφορά ασφαλισμένους τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).
Η σχετική ρύθμιση, μαζί με τις άλλες περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου, θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή.
Το γιατί βέβαια κάποια ταμεία έχουν καταστεί ελλειμματικά, αποφεύγουν να το διευκρινίσουν Υπουργείο και κυβέρνηση,  καθότι τότε θα αναγκαζόντουσαν να τεθούν προ των ευθυνών τους, καθώς επί δεκαετίες (ΠΑΣΟΚ αλλά και ΝΔ) με τις ολέθριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους,  εξανέμισαν τα αποθεματικά των ταμείων, επιδοτώντας ουσιαστικά το ιδιωτικο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Και όσο βέβαια ανεργία και ανασφάλιστη εργασία καλπάζουν,  με διαλυμένους τους μηχανισμούς επιθεώρησης και ελέγχου, η εισφοροδιαφυγή θα συνεχίζει να βασιλεύει και τα Ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ) θα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων.
Θυμίζουμε ότι τα αποθεματικά των ταμείων δεσμεύονταν αρχικά από την Τράπεζα της Ελλάδος με μηδενικό επιτόκιο, ενώ ταυτόχρονα χορηγούνταν ως δάνεια με επιτόκιο στις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, βάσει της νομοθεσίας, προβλεπόταν η κράτηση των αποθεματικών σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ και διαχείρισή τους σύμφωνα με τη βούληση της τράπεζας (Ν.2469/97).  Παράλληλα, επετράπη στις διοικήσεις των ταμείων να διοχετεύουν μέρος των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, στην αγορά ομολόγων και παραγώγων (Ν.2042/92 της Ν.Δ., έως και το 60% των αποθεματικών, Ν.3029/2003 του Πασοκ έως το 70%).
Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης «φυσικό ακόλουθο» ήταν η απαξίωση μετοχών, ομολόγων και πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικών προϊόντων η οποία και συμπαρέσυρε το τμήμα τηςπεριουσίας των ταμείων σε μια άνευ προηγουμένου απαξίωση. Η κυβέρνηση, μάλιστα, αρνείται να δώσει στοιχεία για τις συνολικές απώλειες των ταμείων οι οποίες υπολογίζονται γύρω στα 6 δις. ευρώ.
Στόχος βέβαια η διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και η εξώθηση τωνασφαλισμένων προς την ιδιωτική ασφάλιση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΚΡΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΟΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΤΕΛΟΣ!

ΡΑΔΙΟΓΩΝΙΟΜΕΤΡΟ...

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ!