ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΔΩΡΟ 60 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

 


ΤΑ €155 ΔΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΓΙΝΑΝ €185 ΔΙΣ!
ΚΑΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ!
ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!
Την αύξηση του τελευταίου πακέτου κρατικών  εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες στα €60 δις ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
 Το μέγεθος του συγκεκριμένου πακέτου έχει γίνει "λάστιχο" καθώς από τα €15 δις πήγε στα €30 δις, για να φτάσει τώρα στα €60 δις.
Έτσι το συνολικό ποσό των κρατικών ενισχύσεων, που έχουν δοθεί προς τις ελληνικές τράπεζες σε διάφορες μορφές (εγγυήσεις, προνομιούχες μετοχές, ειδικά ομόλογα του δημοσίου, τα πρώτα €10 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) φτάνει πλέον τα €185 δις (μέχρι σήμερα το πρωί ήταν €155 δις)!!!
Για λόγους σύγκρισης, αναφέρουμε πως το ΑΕΠ της Ελλάδας, τη στιγμή αυτή, ανέρχεται περίπου στα € 220 δις!!!
Οι κρατικές αυτές εγγυήσεις, κρατούν τις ελληνικές τράπεζες "διασωληνωμένες" καθώς χρησιμοποιούνται για την άντληση ρευστότητας αρχικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1,25%.
Τους τελευταίους όμως μήνες, η εν λόγω επιπλέον ρευστότητα παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA. Έτσι οι εγγυήσεις των €60 δις θα πάνε προς την Τράπεζα της Ελλάδας, σε άλλο ένα σκανδαλώδες επεισόδιο του σήριαλ "σώστε πάσει θυσία τις τράπεζες".
Βέβαια, αυτοί οι πακτωλοί κεφαλαίων ουδόλως ευνοοούν την ελληνική οικονομία, καθώς μόλις και επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των χρεοκοπημένων ελληνικών τραπεζών.
  Την ίδια στιγμή, η αγορά στερεύει από ρευστότητα, ενώ πληθαίνουν οι εφιαλτικές αναφορές μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών για πιέσεις τραπεζών που αξιώνουν (!) τη μη-αναχρηματοδότηση εξυπηρετούμενων δανείων!
 
Δεν έφταναν όλα έρχονται και φοροελαφρύνσεις με αφορμή το "κούρεμα"
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, κατά την ίδια τοποθέτηση στη Βουλή, ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως εφόσον γίνει επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ΤΧΣ μετά το κούρεμα (πράγμα σχεδόν βέβαιο αν γίνει κούρεμα...) τότε θα υπάρξει φοροελάφρυνση!
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως "μπορεί να διπλασιάσουμε τον χρόνο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων", με πρόσχημα το γεγονός πως το δημόσιο θα είναι η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου. 
Είναι εύλογο όμως πως οι πραγματικά ωφελημένοι από το μέτρο αυτό θα είναι οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών.
Υπενθυμίζουμε, για αποφυγή παρανοήσεων, πως η επανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ δεν συνεπάγεται "κρατικοποίηση" με την ουσιαστική έννοια του όρου, καθώς απαράβατη "σταθερά" του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στην ΕΕ, είναι η επανιδιωτικοποίηση των "κρατικοποιημένων" τραπεζών εντός ενός ή το πολύ δύο ετών!
 
Ουσιαστικά, οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών ήδη συνεχίζουν και θα συνεχίσουν και μετά από ελάχιστο χρόνικο διάστημα, να ορίζουν τις τύχες της χώρας!
*******
Με αυτήν την έννοια η πρόταση της ISKRA για εθνικοποίηση -κοινωνικοποίηση των τραπεζών σε συνδυασμό με την έξοδο από το ευρώ (σσ η δυνατότητα εκτύπωσης του νέου εθνικού νομίσματος θα δώσει τη δυνατότητα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το δημόσιο), αποτελεί τη μοναδική θέση που μπορεί να μετατρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε εργαλείο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΚΡΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΟΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΤΕΛΟΣ!

ΡΑΔΙΟΓΩΝΙΟΜΕΤΡΟ...

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ!