Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!


ΕκτύπωσηPDF
ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ (7,89% ΓΙΑ ΤΑ 3ΤΗ ΚΑΙ 7.56% ΓΙΑ ΤΑ 10ΕΤΗ ΟΜΟΛΟΓΑ) ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΙΤΑΛΙΑ!
ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟΙ ΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΘΡΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!
Τελεσίγραφο διάλυσης τηςευρωζώνης έστειλε η σημερινή δημοπρασία ιταλικών κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας €7,5 δις.
Και αυτό το τελεσίγραφο, ήρθε την ίδια στιγμή όπου οι κυρίαρχοι ευρωπαίκοί κύκλοι, επεξεργάζονται μέσα στονπανικό τους, "στο γόνατο" και επί ματαίω διάφορα σενάρια (βλ. παρακάτω) για τη διάσωση τηςευρωζώνης ή έστω την αποτροπή ολοκληρωτικής και απολύτως ανεξέλεγκτης διάλυσης τηςευρωζώνης!
Αναλυτικά, τα επιτόκια δανεισμού της ουσιαστικά πτωχευμένης Ιταλίας, έφτασαν το 7,89% για τα3τη ομόλογα (από 6,06% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία) και το 7,56% για τα 10ετη ομόλογα (από 4,93% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία).
Το μήνυμα της συγκεκριμένης δημοπρασίας είναι σαφές: δεν υπάρχει αύριο ούτε για την Ιταλία ούτε φυσικά για την ίδια την ευρωζώνη. Η επερχόμενη κατάρρευση της χώρας με το δεύτερο μεγαλύτεροσε μέγεθος χρέος στην ευρωζώνη (€1,9 τρις) είναι σίγουρο ότι θα συμπαρασύρει το σύνολο τηςνομισματικής ένωσης, στέλνοντας το ευρώ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!
Είναι πλέον δεδομένο, πως το ιταλικό χρέος δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές,καθώς τέτοια επιτόκια δανεισμού καθιστούν απολύτως αδύνατη την οποιαδήποτε δημοσιονομική διαχείριση.
Συγχρόνως, είναι αδύνατη και η τροϊκανή αναχρηματοδότηση του ιταλικού χρέους, στα "πρότυπα" δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας! Μόνο για το 2012, η Ιταλία έχει νααναχρηματοδοτήσει κρατικά αξιόγραφα (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια) συνολικής €440 δις, ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να διατεθεί από EFSF και ΔΝΤ, δεδομένων των "αναγκών διασωλήνωσης" Ελλάδας - Ιρλανδίας - Πορτογαλίας (και αύριο της Ισπανίας)!
Την ίδια βέβαια στιγμή, που η Ιταλία καταρρέει, όλοι στην ΕΕ ετοιμάζουν και διαπραγματεύονται σχέδια ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου.
Η μεν Γερμανία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλει την πλήρη "γερμανοποίηση" της ευρωζώνης, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται τη μικρότερη ή μεγαλύτερη διάσπασή της. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο προωθεί σχέδιο για τη δημιουργία μιας "Ένωσης Σταθερότητας", όπου θα συμμετέχουν όσα κράτη μπορούν να ακολουθήσουν τους γερμανικούς κανόνες και στην οποία θα κυριαρχούν τα"μηδενικά" ελλείμματα, η αέναη λιτότητα και φυσικά η έγκριση των εθνικών προϋπολογισμώναπό τους υπαλλήλους Κομισιόν (βλ. ρεπορτάζ της ISKRA μαζί με δηλώσεις Σόιμπλε πατώντας εδώ).
Στην προοπτική αυτή όμως αντιδρούν τόσο η Γαλλία όσο και η Κομισιόν, οι οποίες φαίνεται ότι ζητούν τη μη διάσπαση της ζώνης του ευρώ.  Ενδεικτικά, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές δήλωσε ότι "Όλες οι χώρες θα πρέπει να ακολουθούν τον κανόνα 'μηδενικό έλλειμμα'" ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η Ευρωζώνη είναι πιθανόν να βρεθεί χωρισμένη στα δύο, η κ. Πεκρές τόνισε πως η Γαλλία δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Στα πλαίσια αυτά, η ένωση γερμανών εξαγωγέων (η Γερμανία είναι πρώτη εξαγωγική δύναμη διεθνώς), απήυθυνε (sic) συστάσεις (!) σε Ελλάδα και Πορτογαλία ώστε να αποχωρήσουν από το ευρώ ενώ ως προϋπόθεση παραμονής της Ιταλίας "μπαίνει" η εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων!
Την ίδια στιγμή, η ικανοποίηση των γερμανικών απαιτήσεων, τίθεται ως προϋπόθεση ώστε να συζητηθεί η εφαρμογή ημιμέτρων όπως το τύπωμα χρήματος (πχ απευθείας δανεισμός κρατών από την ΕΚΤ) και η έκδοση ευρωμολόγων τα οποία όμως στην καλύτερη περίπτωση θα δώσουν μόνο πρόσκαιρες ανάσες στο θνησιγενές μόρφωμα της ευρωζώνης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΚΡΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΟΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΤΕΛΟΣ!

ΡΑΔΙΟΓΩΝΙΟΜΕΤΡΟ...

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ!