1 ΔΙΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ!


ΣΤΑ €155 ΔΙΣ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ!

Εορταστικά κρατικά δώρα λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ), αντλώντας €1 δις υπό τη μορφή προνομιούχων μετοχών ενεργοποιώντας έτσι σχετικές διατάξεις του νόμου Αλογοσκούφη των €28 δις. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και τυπικά κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΤΕ στις 22 ή στις 27 Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξει απαρτία στην πρώτη απόπειρα.
Έτσι η συγκυβέρνηση Παπαδήμου αποδεσμεύει άλλο ένα από τα συνολικά €155 δις που έχει διαθέσει για τα "μάτια" των μεγαλομετόχων των ιδιωτικών τραπεζών σε ποικίλες μορφές (προνομιούχες μετοχές, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εγγυήσεις κλπ), από τα οποία έχουν αποδεσμευθεί γύρω στα €110 δις!
Με τα κρατικά αυτά κεφάλαια τα οποία προέρχονται από το υστέρημα και τα συνεχή μνημονιακά χαράτσια που επιβάλλονται στα λαϊκά στρώματα, η ΕΤΕ, θα ανεβάσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς της στο υψηλότατο 11,5% από 9% που είναι σήμερα! Έτσι η ΕΤΕ σταθεροποιείται την ίδια στιγμή που ο λαός υποφέρει από τα μνημονιακά βασανιστήρια!
Η εν λόγω κυβερνητική απόφαση γίνεται ακόμα πιο επαχθής αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως πρόκειται για προνομιούχες μετοχές που δεν φέρουν δικαιώματα ψήφου όπως οι κοινές μετοχές.
Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση επέλεγε, παρόλα αυτά, να ενισχύσει (πράγμα έτσι και αλλιώς απαράδεκτο) την ΕΤΕ, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κοινές μετοχές αποκτώντας έτσι στην ουσία τον έλεγχο της τράπεζας! Και αυτό γιατί η μετοχική σύνθεση της ΕΤΕ παρουσιάζει τόσο μεγάλη διασπορά όπου ακόμα και το 16% του μετοχικού κεφαλαίου που αντιστοιχεί στις συνολικά εκδοθείσες προνομιούχες μετοχές (€1,35 δις) δίνει τον πλήρη έλεγχο (δεν συνυπολογίζουμε, μάλιστα, τα μερίδια που έτσι και αλλιώς κατέχει το δημόσιο είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων)!
Μάλιστα η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδυναμώνει μια άκρως ανησυχητική τάση ώστε να υπάρξει συνολική ακύρωση των σχεδίων για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά το PSI+. Αυτό διαφαίνεται τόσο από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (βλέπε ρεπορτάζ της ISKRA πατώντας εδώ) όσο και από το "προφίλ" του ίδιου του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου.
Φυσικά, για εμάς σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσαν λύση τα σχέδια για μαϊμού "κρατικοποιήσεις", σαν αυτά που είχε εξαγγείλει ο Ε. Βενιζέλος και τα οποία προέβλεπαν κεφαλαιοποίηση με κοινές μετοχές για δύο χρόνια και μετά επανιδιωτικοποίηση. Αντιθέτως, μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλε  να κρατικοποιήσει τις τράπεζες με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει ως στρατηγικά αναπτυξιακά εργαλεία και αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων!
Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε πως διαφαίνεται μια ακόμα μεγαλύτερη κυβερνητική υποχωρητικότητα απέναντι στα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου!

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατέθεσε σήμερα την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Απαράδεκτο και προκλητικό «δώρο» του Δημοσίου ύψους €1 δις, προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, υπό τη μορφή προνομιούχων μετοχών.
Η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου συνεχίζει και κλιμακώνει την απαράδεκτη και προκλητική τακτική ενίσχυσης των τραπεζών με πακτωλό δισ. ευρώ, την ώρα που λεηλατείται ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο κόσμος της εργασίας.
Η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει με €1δις, υπό μορφή προνομιούχων μετοχών, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, προκαλεί την κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση, προκειμένου να προσφέρει αυτό το «δώρο» στην Εθνική Τράπεζα, καταφεύγει στο γνωστό νόμο των «€28 δις» της ΝΔ, όταν σε όλους τους τόνους διακήρυσσε μέχρι πρόσφατα ότι, αν επρόκειτο να ενισχύσει τις τράπεζες, θα το έκανε με κοινές μετοχές, θέτοντας, έτσι, και υπό δημόσια ιδιοκτησία την τράπεζα.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί το δημόσιο έρχεται να στηρίξει προκλητικά τους ιδιώτες μετόχους της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας με λεφτά των φορολογουμένων ;
2. Γιατί, εφόσον προβαίνει σε αυτήν την απαράδεκτη κίνηση, δεν αγοράζει κοινές μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας ώστε το δημόσιο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό της, προκειμένου να εφαρμόσει μια διαφορετική αναπτυξιακή και κοινωνική χρηματοπιστωτική πολιτική;
Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΟΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΤΕΛΟΣ!

ΡΑΔΙΟΓΩΝΙΟΜΕΤΡΟ...

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ!