ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΒΑΖΟΥΝ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!ΖΗΤΑΝΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑΜΕΙΟ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ!
Οι μυστικές συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις μεταξύ του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους ομολόγους του της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου γίνονται όλο και πιο συχνές. Στο μενού των συζητήσεων βρίσκεται πάντα η Ελλάδα και το μέλλον της ευρωζώνης, καθώς και η κοινή στάση που κρατούν οι χώρες των τριών Α, απέναντι στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το σημερινό Eurogroup, μπήκε στην ατζέντα μετά από απαίτηση των χωρών αυτών, καθώς, για άλλη μια φορά, ο κ. Σόιμπλε δεν ήθελε να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τα αποτελέσματα των prior actions στους ομολόγους του της ευρωζώνης, την 2α Μαρτίου, μετά το τέλος της Συνόδου των 27. Και στόχος ήταν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου πακέτου και εντολή στους υπουργούς οικονομικών να δώσουν το πράσινο φως στις 13 Μαρτίου. Οποιαδήποτε συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup θα γινόταν - τυπικά - μέσω τηλεδιάσκεψης.
Όμως οι Σόιμπλε, Ντε Γιάγκερ, Ουρπαλάινεν και Φρίντεν είχαν διαφορετική άποψη και απαίτησαν φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, ώστε να μπει φρένο στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Η πρωτοβουλία των τεσσάρων μάλιστα, που κινούνται μεθοδικά και σε πλήρη συνεννόηση, είναι να μην υπάρξει σαφής απόφαση σήμερα για την Ελλάδα αλλά να παραπεμφθεί στο Eurogroup στις 12ης Μαρτίου. Η δικαιολογία είναι ότι θέλουν να περάσουν από τη Βουλή όλες οι αλλαγές που αφορούν τις περικοπές στις δαπάνες αλλά και να ρυθμιστεί πλήρως το θέμα της εποπτείας, του ταμείου χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν -Κλωντ Γιούνκερ, που βρίσκεται σε καθημερινή συνεννόηση με τον Λ. Παπαδήμο, έχει έρθει αρκετές φορές σε ρήξη με τον υπουργό οικονομικών του, Λικ Φρίντεν, που τον τελευταίο μήνα κινείται αυτόνομα και υιοθετεί σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα.
Όπως μας ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο κ. Φρίντεν έχει βλέψεις για την αρχηγία του κόμματος του στην μετά-Γιούνκερ εποχή και έχει «πιάσει» μια αλλαγή στάσης των Λουξεμβούργιων ψηφοφόρων στο θέμα της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιούνκερ, ως πρόεδρος του Eurogroup, δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Ουτε και ο επίτροπος Ολι Ρεν έχει. Για αυτό τον λόγο, Γιούνκερ, Μπαρόζο και Παπαδήμος επιδιώκουν την έμμεση μετατόπιση του ελληνικού θέματος σε επίπεδο αρχηγών κρατών όπου Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί παρουσιάζονται διαλλακτικοί λόγω προεκλογικών φιλοδοξιών.
Δύσκολα σήμερα θα δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα για την Ελλάδα ως προς το νέο δάνειο. Η κρισιμότητα της κατάστασης, σε συνδυασμό με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των σκληροπυρηνικών χωρών, έσπρωξαν (καθυστερημένα όμως) τον έλληνα πρωθυπουργό να πάρει όλη την διαπραγμάτευση στα χέρια του.
Η παρουσία του στο τελευταίο eurogroup, ήταν καταλυτική, παρά το γεγονός ότι δεν πήρε ιδιαίτερη δημοσιότητα. Σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες, ο κ. Παπαδήμος χειρίστηκε όλες τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην απόφαση, προσωπικά, αφήνοντας σε δευτερεύοντα ρόλο τον υπουργό οικονομικών Ε. Βενιζέλο. Η διαφορά στον τρόπο διαπραγμάτευσης των δύο ανδρών έγινε αντικείμενο πολλών σχολίων από τους παρευρισκομένους.
Έτσι, ο κ. Παπαδήμος ξεκινά εκστρατεία παρέμβασης στα κέντρα των αποφάσεων, από το κολλέγιο των επιτρόπων, στην EFC, την EWG και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Μέσα στον Μάρτιο αναμένονται αφήξεις Ευρωπαίων ηγετών και υπουργών οικονομικών ώστε να αντιστραφεί το κλίμα απομόνωσης της Ελλάδας.
Σήμερα, τα αγκάθια που καλείται να ξεπεράσει ο πρωθυπουργός έχουν να κάνουν με την εποπτεία, η οποία, παρά τα όσα ακούγονται, έχει συμφωνηθεί. Όμως η Γερμανία, επιδιώκει να βάλει γερμανό ως επικεφαλής της νέας task force, που θα έχει ουσιαστικά το δικαίωμα βέτο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Η προοπτική αυτή απορρίπτεται από τον κ. Παπαδήμο, την Κομισιόν και τον κ. Γιούνκερ που αντιπροτείνει την μέση λύση : την τοποθέτηση επιτρόπου ειδικά για την Ελλάδα ώστε να μην δημιουργηθούν ερωτηματικά (και αντιδράσεις) στο θέμα της εθνικής κυριαρχίας. Ο κ. Γιούνκερ προτείνει ο νέος επίτροπος να ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα της ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας και όχι με την δημοσιονομική εποπτεία η οποία θα καλύπτεται από τις αποφάσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Ούτος ή άλλως δηλαδή, η Ελλάδα θα τελεί υπό την ασφυκτική επιτήρηση βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Όσο για το αναπτυξιακό μοντέλο που προωθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, πρόκειται για ..αναμάσημα της απόφασης της Συνόδου του Δεκεμβρίου , όταν οι 27 εξουσιοδότησαν την Κομισιόν να προωθήσει πακέτο ανάπτυξης για την Ελλάδα, βασιζόμενο - και μόνο - στα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ και σε πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτική βοήθεια προς τη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι πως στην Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, απορρίφτηκε πρόταση του κ. Γιούνκερ για την δημιουργία ταμείου φτώχιας , μετά από την παρουσίαση στοιχείων της eurostat ότι τρία εκατομμύρια έλληνες βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχιας.
Εκεί που φαίνεται πως χάνει τη μάχη η Ελλάδα είναι στην διαχείριση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς απορρίπτεται - προς το παρόν τουλάχιστον - η δημιουργία εθνικού φορέα που θα διαχειρίζεται την κρατική περιουσία. Αντιθέτως, η τάση είναι η διαχείριση να περάσει υπό ευρωπαϊκό έλεγχο.
απο την ΙΣΚΡΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΟΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΤΕΛΟΣ!

ΡΑΔΙΟΓΩΝΙΟΜΕΤΡΟ...

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ!