ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Γράφει ο «ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ»
... KΑI ENA ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Γ. ΡΟΥΣΗ
Όλα δείχνουν ότι μετά τις εκλογές της 17ης Ιούνη η χώρα οδηγείται ταχύτατα, εκτός απροόπτου, σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!
Τα δύο παλαιά μνημονιακά ''συνεταιράκια'' ΠΑΣΟΚ-ΝΔγνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, παρ' ότι διαθέτουν πλειοψηφία, χωρίς να γίνουν καταγέλαστοι και να καταρρεύσουν άμεσα!
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρειάζονται, για να μπορέσουν σχηματίσουν κυβέρνηση με κάποια ίχνη βιωσιμότητας και ένα τρίτο συνέταιρο – δορυφόρο: τη ΔΗΜΑΡ!
Η τελευταία μοιάζει ως έτοιμη από καιρό να παίξει αυτόν το ρόλο. Να γίνει το διάτρητο άλλοθι για μια συγκυβέρνηση μνημονιακού προσανατολισμού. Ένα ρόλο που παλιότερα είχε παίξει, με διαφορετικούς όρους, ο ΛΑ.Ο.Σ.!!!
Βεβαίως στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν αντιστάσεις για την επανάληψη της φάρσας.
Οι κυρίαρχοι κύκλοι στη ΔΗΜΑΡ πιστεύουν, όμως, ότι μπαίνοντας το κόμμα στις κυβερνητικές συμπληγάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα κατορθώσει να αποφύγει να γίνει μια κεντροαριστερή Ιφιγένεια, ανάλογης θυσίας με τον ΛΑ.Ο.Σ.!
Άλλωστε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποκλείουν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς το άλλοθι της ΔΗΜΑΡ.
Και η τελευταία προσφέρεται να διασώσει, στο όνομα του ευρώ, το μνημονιακό προσανατολισμό της χώρας, ζητώντας υψηλό τίμημα για τη συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση.
Το τίμημα αυτό μάλλον ελάχιστη σχέση θα έχει με προγραμματικού περιεχομένου ζητήματα, άλλωστε τα τελευταία εξαρτώνται από την τρόικα, αλλά κυρίως με θέσεις και ρόλους, πρώτα απ' όλαυπουργικούς.
ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ
Η διαγραφόμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει κανένα άλλο στόχο από το να διαφυλάξει την «πάση θυσία» ροή της τροϊκανής χρηματοδότησης και παραμονή της χώρας στη «Γερμανική φυλακή» του ευρώ και φυσικά τη διαφύλαξη της μνημονιακής πεπατημένης .
Το επικοινωνιακό μέσο για την επιτυχία αυτού του κακόγουστου εγχειρήματος θα είναι η λεγόμενηεπαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Και μιλάμε για επικοινωνιακό μέσο διότι δεν έχει καμιά ουσία.
Αφ' ενός γιατί δεν υπάρχει «καλό» μνημόνιο, δηλ. μνημόνιο χωρίς περαιτέρω λιτότηταξεπούλημα δημοσίου πλούτου και νεοφιλελεύθερους δογματισμούς αλλά γιατί η ίδια η επαναδιαπραγμάτευση και πολύ περισσότερο τα αποτελέσματά της θα μοιάζουν περισσότερο με «φούσκα» ή με τακτικές παλαιών αποικιοκρατών, που μοίραζαν «χαντρούλες» στους ιθαγενείς για να τους υποδουλώσουν!
Ο ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!
Αν η ΔΗΜΑΡ πάρει το δρόμο της συγκυβέρνησης, δεν θα την ακολουθήσουν τα πιο αριστερά και λαϊκά τμήματα της βάσης της.
Οι εκλογές της 17ης Ιούνη μπορεί να μην έφεραν την Αριστερά, εν πάση περιπτώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα κυβερνητικό ρόλο, έφεραν, όμως, την Αριστερά συνολικά στο προσκήνιο!
Αυτό το νέο πολιτικό τοπίο, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλη την Αριστερά και τις πιο συνεπείς προοδευτικές δυνάμεις.
Η διαφαινόμενη προσχώρηση της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό «μνημονιακό αστικό μπλοκ» δεν θα μειώσει αυτόν το νέο αναβαθμισμένο ρόλο της Αριστεράς.
Αυτή την ώρα οι συνεπείς Αριστερές δυνάμεις δεν θα πρέπει να εκτιμήσουν την περαιτέρω πορεία τους με το πρίσμα του εκλογικά ''χαμένου'' ή του ''κερδισμένου''!
Από τις εκλογές δεν βγήκε ηττημένο το ΚΚΕ, ούτε, για παράδειγμα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ!
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να εκτοξευθεί, αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως απαξίωση των άλλων αριστερών δυνάμεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς, για μια σειρά λόγους, υπήρξε για τον κόσμο της Αριστεράς και όχι μόνο, το ενωτικό δόρυ, που εκ των πραγμάτων, μπορούσε να σπάσει το μνημονιακό τείχος για να ανοίξει προοδευτικούς δρόμους ανόρθωσης.
Σε αυτό το γεγονός η σύνολη Αριστερά πρέπει να δει μια ιστορική ευκαιρία και μια ιστορική δυνατότητα, αντί να ακολουθηθεί η πεπατημένη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε λογική «ενωτολογίας χωρίς περιεχόμενο» και να ριζοσπαστικοποιήσει την πολιτική του, ιδιαίτερα στα θέματα της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Οι άλλες δυνάμεις της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και οι δυνάμεις τηςριζοσπαστικής Οικολογίας, οφείλουν γρήγορα να εγκαταλείψουν την περιχαράκωση, τις ψευδαισθήσεις και τον αναχωρητισμό από την πολιτική μάχη στο ρόλο του παρατηρητή και σχολιαστή.
Αυτή την ώρα όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς οφείλουν να αλλάξουν.
Και να αλλάξουν, η κάθε μια με το δικό της τρόπο, για να εκφράσουν γνήσια εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, καθιστώντας πιο αποτελεσματική τη μάχη της προοδευτικής απάντησης στη κρίση με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Και αυτή η αλλαγή των αριστερών δυνάμεων σημαίνει πρώτα απ' όλα άνοιγμα των δρόμων για κοινή δράση της Αριστεράς, για τη συνεργασία της, για τη συμπόρευση και συμπαράταξή της.
Αυτή η συμπαράταξη, πέραν των άλλων, θα βοηθήσει να ξεπερνούν οι αριστερές δυνάμεις τις ιδιαίτερες αδυναμίες της η κάθε μια!
Ο ελληνικός λαός, παρά τα εμπόδια και την τρομοκρατία, έφερε την Αριστερά προ των πυλών της διακυβέρνησης.
Η ιστορική πρόκληση δεν πρέπει να καταγραφεί ως απλή αυταπάτη ούτε ως απόπειρα να διαμορφωθεί ένα «νέο ΠΑΣΟΚ»!
Αν οι αριστερές δυνάμεις «κλωτσήσουν» την ευκαιρία και χαθούν σε άγονους ανταγωνισμούς, αναδιπλώσεις ή μεταλλάξεις, τότε αλλοίμονο τους!
ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ, ΟΜΩΣ, ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ;
Ή θα απειλήσουν με την δική τους «εξέγερση», την οποία αν χρειαστεί θα την κάνουν!
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012
**** Ακολουθεί σχόλιο του Γ. Ρούση το οποίο μας εστάλη ηλεκτρονικώς:
ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΡΟΥΣΗ
Διάβασα το σχόλιο σας στην Ίσκρα και ανταποκρίνομαι ως ακολούθως. Αν θέλετε  το δημοσιεύετε
Αγαπητέ σύντροφε,
Πράγματι δεν πρέπει να χάσουμε λεπτό.
Επειδή όμως η οργανική ενότητα της Αριστεράς είναι αδύνατη, αυτό που χρειάζεται, πέρα από συνεργασίες σε επί μέρους ζητήματα, είναι όχι γενικώς και αορίστως εκκλήσεις για συνεργασία της αριστεράς ως αυτοσκοπό, αλλά η άμεση συγκρότηση ενός άμεσα εφαρμόσιμου αριστερού, αντικαπιταλιστικού, αντιιμπεριαλιστικού μέτωπου το οποίο μπορεί να κινείται γύρω από τον ακόλουθο άξονα:
1.Κατάργηση όλων των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των αντεργατικών,αντιλαϊκών και αντιδραστικών νόμων που τις συνοδεύουν. Ανατροπή της γενικότερης επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό,
2.Άμεση παύση πληρωμών προς τους πιστωτές, άρνηση και διαγραφή του δημόσιου χρέους,απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των εργαζομένων και του λαού της χώρας μας.
3.Άμεση έξοδος από το ευρώ και την ΟΝΕ,, ρήξη, έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ και κάθε υπερεθνικό ιμπεριαλιστικό μηχανισμό, και ως συμβολή στον αγώνα για τη διάλυσή τους, για μια νέα διεθνή συνεργασία των λαών.
4.Άμεσο πρόγραμμα ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια και την πολύμορφη εξαθλίωση των εργαζομένων και του λαού, για να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση του καπιταλισμού και όχι οι εργαζόμενοι, με βασικά σημεία:
α) Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τώρα. Ριζική αναδιανομή του πλούτου σε βάρος του κεφαλαίου και των κερδών του. Μείωση του χρόνου εργασίας, σταθερή εργασία - δουλειά για όλους, μείωση της φορολογίας για το λαό, διαγραφή των χρεών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας στις τράπεζες.
β) Εθνικοποίηση –πέρασμα στο δημόσιο των τραπεζών, και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, στην προοπτική της κοινωνικοποίησής τους.
γ) Να περάσουν στα χέρια των εργαζόμενων οι επιχειρήσεις που κλείνουν, να μείνουν ανοιχτές, να αξιοποιηθούν υπέρ των αναγκών και των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού.Αγροτική παραγωγή κάτω απ' τον έλεγχο της ίδιας της συνεταιρισμένης φτωχομεσαίας αγροτιάς για φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα με τον παραμερισμό των μεσαζόντων, σε σύγκρουση με το μεγάλο εμπορικό και βιομηχανικό κεφάλαιο
δ) Διεύρυνση και ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας ,πάλη ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή που ολοένα θα αυξάνονται. Πάλη ενάντια στις προσπάθειες διάσπασης της εργατικής τάξης με την αντιμεταναστευτική πολιτική, το ρατσισμό, τις ναζιστικές συμμορίες
Σε αυτό το μέτωπο, στο οποίο είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν δυνάμεις που δηλώνουν έτοιμες να συμβιβαστούν και να συμπλεύσουν με το καταστημένο ντόπιο και διεθνές , ηγεμονικό ρόλο καλείται να κατακτήσει ένας σύγχρονος κομμουνιστικός πόλος, ο οποίος και θα έχει στόχο να το προσανατολίσει προς ένα σύγχρονο επαναστατικό σχέδιο ανατροπής του καπιταλισμού και περάσματος στον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, που θα αντλεί την ποίηση του από το μέλλον.
Δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη συγκρότηση αυτού του μετώπου υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, - φτάνει να διαλέξουν σε ποια από τις δυο βάρκες θα πατούν- στο ΚΚΕ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, σε άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και στους ανένταχτους αριστερούς.
Γι όλους μας λοιπόν, Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα
Συντροφικά,
Γιώργος Ρούσης
ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ
απο την ΙΣΚΡΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΟΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΤΕΛΟΣ!

ΡΑΔΙΟΓΩΝΙΟΜΕΤΡΟ...

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ!